Állati jó lehetőség kutyabolondoknak
 


http://www.kultography.hu/2012/06/18/allati-jo-lehetoseg-kutyabolondoknak/

Magyarországi menhelyek filléres gondjainak megoldása, kutyaház és kutyatáp, szerető gazdi, mi az? Az egyik nagy állateledel gyártó örökbefogadási programja, amelynek 12 millió forintos gyűjtési akciója során minden állatbarát tehet valamit a nehéz sorsú kutyusokért.

Állatmenhelyek kutyaszorítóban

A kecskeméti Menhely az Állatokért Környezetvédelmi és Állatvédelmi Kiemelkedően Közhasznú Alapítványhoz ország minden részéről érkeznek kutyák. A szervezet példaértékű munkát végez, eddig még soha nem mondtak nemet egy kutyus befogadására sem. A Pedigree Örökbefogadási Programjának keretén belül elnyert összegből új ketrecek és kifutók épültek, és egy kutyasétáltató programmal és kutyajátszótérrel is büszkélkedhet a mintamenhely. „A körülmények megteremtésén kívül a nevelésre és a szemléletváltás elősegítésére is nagy hangsúlyt fektetünk” – meséli Tőzsér Judit, az alapítvány elnöke, akinek természetesen szívügye az állatmentés.

„Magyarországon a legtöbb hivatalosan bejegyzett állatmenhely helyzete nem könnyű” – világosít fel a szomorú valóságról a 200 kutyát befogadó létesítmény vezetője. – „Nagy szüksége van a menhelyeknek az adományokra. Ezeket az összegeket a menhelyek az állatok elsődleges igényeinek biztosítására költik: ivartalanításra, mikrocsipezésre, oltások beadásának fedezésére. Sajnos nem elég az állatszeretet anyagi fedezet nélkül, mert nagyon nehéz a kutyák körüli feladatokat kizárólag önkéntes munkákból ellátni. Az állatokat rendszeresen etetni kell, és a ketrecek is napi többszöri takarításra szorulnak.”

Miért jó az örökbefogadás?

A képen látható német juhász jellegű kutyust Szutyinak hívják. A nemrég menhelyre került állat a kecskeméti Menhely az Állatokért Alapítvány telephelyén várja új, szerető gazdáját. Szutyi több társával egy tanyán tengődött április közepéig. Egy állatvédelmi razzia alkalmával találtak rá nyomorúságos körülmények között: Szutyi egy egyméteres láncra volt verve, homokkal teli itatótál és száraz kenyér volt az orra előtt. Vajon jó ötlet egy ilyen kutyust örökbe fogadni?

Hegyi Barbara és az kecskeméti állatmenhely elnökének egybehangzó véleménye szerint a lehető legjobb ötlet. „Sok ember azért nem mer kutyát örökbefogadni, mert attól tart, hogy tragikus sorsú állatok fogadják a menhelyen. Magam is így voltam vele eleinte.” – vallotta be Hegyi Barbara, a kampány nagykövete, aki egy Dió nevű örökbefogadott komondor boldog gazdája. „Aztán nagyon meghatott az, hogy mennyire a szívükön viselik a kutyák sorsát az ott dolgozók. Látni ezt az áldozatos munkát inkább jelent örömöt, mintsem elkeserít.” Arra a kérdésre, hogy miért jó örökbefogadni, a kutyabarát színművésznő a következőt választ adta: „Egyrészt boldogító érzés valakin segíteni. Azáltal, hogy segítünk egy állaton, mi is jobb emberek leszünk. Ráadásul egy befogadott kutya mindig értékelni fogja azt, hogy jó helyre került. A hálán és az imádaton felül, ami minden kutyát jellemez egy hányattatott sorsú kutya ragaszkodása leírhatatlan. Aki már belenézett egy ilyen hálás szempárba, az tudja, miről beszélek.”

Nagyon like!

A Pedigree 2009-ben indult örökbefogadási programjának célja elhagyott állatok örökbefogadásának népszerűsítése és állatmenhelyek segítése. A Mars Magyarország nem csak a karitatív tervek kovácsolásában, de a jótékonysági akcióik cégen belüli megvalósításban is élen jár. A Mars dolgozói alkalmi önkénteskedéssel segítik a munkát, a vállalat európai topmenedzserei például egyik budapesti megbeszélésükön felgyűrték az ingujjukat, és leutaztak Érdre, az ottani kutyaotthonba palatetőt szerelni. „Szerintünk minden vállalatnak olyan társadalmi problémával kell foglalkoznia, ami a profiljához legközelebb áll” – osztotta meg a cég szemléletét Mayer Zsolt, a vállalati kapcsolatok igazgatója a Kultography-val.

A Marsnál nem csak hangzatos lózung a társadalmi felelősségvállalás, az örökbefogadási program eredményei számokban mérhetőek. A Mars által az elmúlt három évben 15 menhely részesült 15 millió forint közvetlen pénzügyi támogatásban, buzdításukra 6000 kutya talált gazdára, gyűjtési akciójuknak húszezer közösségi tagja van. „Tavaly volt egy internetes kampányunk, amelyben az a felhasználó, aki a profilunkat lájkolta, egy tálnyi kutyaeledellel járult hozzá egy állatmenhely működéséhez. Több kamionnyi kutyaeledel gyűlt így össze…” – mesélt Mayer Zsolt az elért sikerekről. „Mostani kampányunkban 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Az összeg egyik felét mi álljuk, a másik felét pedig reményeink szerint magánszemélyek felajánlása teszi majd ki. A gyűjtés jól halad, a kampány első két hete alatt több mint egymillió forintnyi adomány gyűlt össze.

A kampány sikere alapján úgy tűnik, hogy ez az újfajta karitatív attitűd itthon is meghonosodni látszik. Hegyi Barbara szerint az eddigi sikerekből az is kiderült, hogy az adományozók nem csak a kifogásokat keresik, hanem valóban sokan vannak, akik hajlandók tenni azért, amiben a szervezet hisz.

Az egyedülálló kezdeményezés a program Facebook-klubján keresztül zajlik, az összegyűlt adományokat pedig a program weboldalán követhetik nyomon az állatbarátok.

 
  

Támogatóink-Partnereink

 Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu