Kutyával a vihar alatt
 


Kérjük, vigyázzanak Kedvenceikre!

A legtöbb kutya fél a vihartól, különösen a dörgéstől. Ez a fóbia már kölyök korukban kezdődik. Segítsünk nekik hogy nyugodtak maradjanak a vihar alatt még felnőtt korukban is. Sok kutya még ilyenkor is megijed a legkisebb morajlástól is.
· Maradjunk nyugodtak a vihar alatt! Amikor egy kutya félelmet tanúsít a vihar közben az a legrosszabb, ha a gazdin is a félelem jeleit látja. Az állatok érzékelik az emberek hangulatát és, ha a családtagok az ablakhoz rohannak dörgés után, úgy viselkedve mintha félnének, akkor a kutyus is félni fog. Ne babusgatással nyugtassuk kedvencünket, hanem viselkedjünk természetesen! Folytassuk tovább munkánkat, amit a vihar beköszönte előtt elkezdtünk. Úgy viselkedjünk az állattal, ahogy azt máskor is tesszük, különben megérzi, hogy valami gond van!
· Hívjuk segítségül a zene nyugtató hatását! A TV vagy zene elindítása segíthet megnyugtatni őt. A cél nem a dörgés túlharsogása, hanem a normális esetben is jelenlévő alapzaj biztosítása a lakásban, ami elvonja a figyelmet félelmeiről.
· Kutyaház. A kutya biztonságban érzi magát egy házikóban, különösen egy kölyökkutya. Egy házikó vagy műanyag láda puha kutyafekhellyel, párnával vagy takaróval bélelve csillapítja a félelmét. Zárjuk be az utcára nyíló kapukat vagy kerítést, a fekhelyet pedig egy sötétebb zugba helyezzük a lakásban, de annyi helyet hagyjunk, hogy a kutyus ki-be járhasson, közénk telepedhessen, ha úgy gondolja! Így úgy jöhet-mehet, ahogy csak akar, a házikó pedig megnyugtatja, kényelmes lesz és a biztonság érzetét kelti benne a vihar ideje alatt… vagy bármikor, amikor lazítani akar.
· Dörgést utánzó felvételek. Általában a dörgés ijeszti meg a kölyökkutyát és nem az eső vagy a villámlás. Érjük el azt, hogy a kutya úgy higgye, a dörgés természetes jelenség. Azáltal, hogy rendszeresen lejátszunk neki egy felvételt, ami a vihar hangját jeleníti meg, a kutya rájön, hogy nincs mitől félnie és végül elkezdi teljesen figyelmen kívül hagyni a vihar hangjait.
· Irány az állatorvos! Végül, de nem utolsó sorban ha tudjuk, kedvencünkre mindannyiszor rátör a páni félelem ahányszor vihar közeleg forduljunk állatorvoshoz. Speciális, célszerű állatgyógyászati készítményekkel (spray, állateledel stb.) csökkenthető kedvencünk szorongása a viharos napokban!

 
  

Támogatóink-Partnereink

 EXPODOM

Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu