Találjuk meg a nekünk való kutyát!
 


Melyik fajtát válasszuk?

Általában mindenkinek vannak kedvenc fajtái, de ez a szimpátia elsősorban a kutya kinézetén alapul. Ennél tovább kel mennünk, ha azt a kutyafajtát szeretnénk megtalálni, amellyel együtt is tudunk élni. A választásnál a következőket fontoljuk meg:

1. NYOMKÖVETŐK

A beagle, a basset hound vagy a véreb elsősorban társas lény, területét nem védi olyan vérmesen, és más kutyákkal szemben sem viselkedik agresszíven. A városi élet szempontjából előnyös tulajdonság. Másrészről viszont mindent megeszik, ami az útjába kerül, még a szemetet is. Ritkán jön, ha hívják, és rendkívül hangosan tud ugatni.

2. AGARAK

Az angol agár, a whippet és az afgán agár elegáns kutyák, territóriumukat szintén nem védik annyira agresszíven, és annak ellenére, hogy a mozgás élteti őket, napi egy kiadós futtatással is beérik. Általában csendesek, nem ugatnak sokat, és nem kifejezetten jó házőrzők. Többségük hívásra nem jön azonnal, és hajlamos elkóborolni a gazdája mellől.

3. RETRIEVEREK

A labrador és a golden retriever a legnépszerűbb családi kutyák. Ez nem is csoda, hiszen szeretetreméltóak, és jól megférnek a többi két- és négylábúval. Életük első három-négy évében nagyon sok mozgásra van szükségük, és akárcsak a fent említett vadászkutyák, ők is megeszik a szemetet, és mindent megrágnak – a választásnál erre is gondolni kell.

4. SPÁNIELEK

Az amerikai cocker spániel évtizedekig a legkedveltebb fajta volt, de a többi spánielfajta is ugyanolyan elbűvölő. A jó vérvonalból származó egyedek barátságosak, a kevésbé gondos tenyésztés ront ezen a tulajdonságon. Hosszú bundájukat, amely az utca összes porát képes összeseperni, rendszeresen gondozni kell.

5. VIZSLÁK ÉS SZETTEREK

A rövid szőrű és a drótszőrű német vizsla, illetve a magyar és a weimari vizsla nagyon is alkalmasak a városi életre. Ez igaz a szetterekre is. Ha ilyen kutyánk van, akkor a legfontosabb, hogy rengeteget vigyük mozogni. Naponta legalább kétszer egy-egy kiadósat kell futniuk, különben a lakásban vezetik le felesleges energiáikat, vagyis ugatnak, ugrálnak és megrágnak mindent, ami csak az útjukba kerül.

6. KIS TERMETŰ TERRIEREK

Kis termetével, ám hatalmas szívével a Jack Russel, a west highland white, a cairn és a soft-coated wheaten terrier a legtöbb lakásban otthonra lel. Durva szőrzetük meglepően jól tisztul magától is, bár a drótszőrű fajtákat nem árt kutyakozmetikushoz hordani, ha szeretnénk, hogy ápolt kutyánk legyen. Némelyikük igencsak harcias, sokat ugatnak, általában elég lármásak, és hajlamosak összeverekedni más kutyákkal. A terrierek szerelmesei pont ezeket a tulajdonságaikat tartják vonzónak.

7. ÖLEBEK

Yorkshire terrier, máltai selyemszőrű kutya, si-cu, mopsz, Cavalier King Charles spániel – minden bizonnyal ők a született városi kutyák. Sétáltatás gyanánt elég, ha néhányszor megkerüljük velük a háztömböt. Ezeknek a kutyáknak méretüknél fogva már a lakás is rengeteg mozgási lehetőséget nyújt. Némelyik szőrzetét rendszeresen ápolni kell. Vannak köztük ugatósabbak és csendesebbek is. Igazi társasági kutyák.

8. MUNKAKUTYÁK

Számtalan oka van annak, hogy ezeket a kutyákat nem tartjuk a legjobb városi kutyának. A szánhúzó kutyák, mint az alaszkai malamut, a szibériai husky vagy a szamojéd spicc, kilométerbolondok, vonyító bajnokok, és unalmukban, vagy ha nem mozoghatnak eleget, bármit szétrágnak, ami az útjukba kerül. Az őrző-védő kutyák, például a dobermann, a rottweiler vagy a német dog, keménykezű gazdit igényelnek. Ha nem foglalkoznak velük, és nem mozoghatnak eleget, agresszívvé válnak. A menőkutyák, mint az újfundlandi vagy a bernáthegyi, meglepően jól alkalmazkodnak a városi életmódhoz, ha elég teret tudunk nekik biztosítani. Ellenük szól, hogy hullik a szőrük, mindent összenyálaznak, és rendkívül nagy a mozgásigényük.

9. TERELŐKUTYÁK

A német juhásztól a welsh corgi-ig ebbe a csoportba rendkívül emberszerető sé nagyon jól tanítható kutyák tartoznak. Viszont komoly napi sétát, határozott nevelést és odafigyelést igényelnek, különben problémássá válhatnak. Néhány fajta kifejezetten érzékeny a zajra, ezért számukra nem megfelelő otthon a hangos város. Sok fajta hajlamos az agresszív viselkedésre.

10. NEM SPORT KUTYÁK

Az eddig nem említett kutyákat ebbe a csoportba sorolhatjuk. Velük kapcsolatban nem lehet általánosságokat megfogalmazni. Minden idetartozó fajtának megvan a maga jellegzetessége, története, amit érdemes tanulmányozni. A tenyésztőt és más kutyatartókat is meg lehet kérdezni, hogy az adott fajta szerintük megfelelő választás-e.

Egyéb szempontok:

1. FELNŐTT VAGY KÖLYÖK?

A kölykök bájosak, ám alaposan igénybe veszik az embert. Elszántad magad, hogy éjjel-nappal készenlétben állj, és folyamatosan tanítgasd a kutyusodat a következő jó pár hónapban? A felnőtt kutyák is ugyanúgy ragaszkodnak a gazdáikhoz (sőt, néha jobban), és már túl vannak a fárasztó nevelési hercehurcán. A talált kutyusoknak esetleg viselkedési problémáik lehetnek, de odafigyeléssel ezen is lehet segíteni.

Bárhogy is döntesz, válassz körültekintően. Óvakodj az elhamarkodott döntésektől. Fontold meg, nincs-e szükséged szakemberre a választáshoz. Ha teheted, olyan menhelyről vagy tenyésztőtől hozd a kutyát (legyen az akár kölyök, akár felnőtt), ahol viselkedésre vonatkozó teszteket készítenek, nem adnak oda agresszív kutyákat, és visszaveszik az ebet, ha nem válik be.

2. KAN VAGY SZUKA?

Rajtad áll. Bármelyiket választod, remek társad lehet. És mivel nemétől függetlenül valószínűleg ivartalaníttatni fogod, nincs különösebb jelentősége. Ha viszont ez már a második kutyát, legyél körültekintőbb a nem megválasztásakor (a szempontokat lásd az alábbiakban). Egyébként válassz olyan fajtát, amelynek karaktere a legjobban illik hozzád, és ne törődj semmi mással.

3. EZ A MÁSODIK KUTYÁD?

Ha új taggal kívánod gyarapítani a családodat, vedd számításba a következőket:

- ELLENKEZŐ NEM

Nagyobb a valószínűsége, hogy a két kutya jól kijön egymással, ha ellenkező neműek. Persze vannak kivételek, de hacsak nincs különösebb indokod, inkább válassz ellenkező nemű kutyát.

- ELTÉRŐ KOR

Szerencsés, ha fiatalabb kutyát választasz a meglévőnél, mivel az új tag koránál fogva a ranglétrán feltehetően a második helyre kerül, így elejét veheted a villongásoknak.

- ALKALMAZKODÁS A RÉGI KUTYÁHOZ

Az új jövevénynek tiszteletben kell tartania a régebbi kutyát. Ha a régebbi kutyus közéd és az új kutya közé kerül, és vicsorogni kezd, az új lesüti a fejét, és félrefordítja a tekintetét – ezzel mutatja ki alárendeltségét. Ellenkező esetben az új kutya rivalizálni kezd a régivel, ami nem szerencsés dolog.

- A JÓ PÁROSÍTÁS

Ez nem azt jelenti, hogy a két kutya természetének ugyanolyannak kell lennie. Egy merészebb kutyus tökéletes társa lehet egy kevéssé magabiztosnak. Két azonos temperamentumú kutya problémák forrásává válhat: két túlságosan bátor kutya sok fejfájást okozhat, két túl érzékeny kutya nincs túl jó hatással egymásra, két félénk kutya pedig fejvesztve menekül egymás elől az ágy alá.

forrás: Brian Kilcommons és Sarah Wilson: Aszfaltbetyárok. A városi kutyatartás kalauza

Saxum Kiadó

 
  

Támogatóink-Partnereink

 EXPODOM

Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu