Előítélet
 


Kutyasétáltatás közben a tóparton gyakran találkoztam a szintén kedvencét sétáltató idős asszonnyal. Olykor szóba is elegyedtünk, ahogyan ez gazdik között szokás, s így tudtam meg, hogy a kutyust pici korában kidobhatta valaki.

Kutyasétáltatás közben a tóparton gyakran találkoztam a szintén kedvencét sétáltató idős asszonnyal. Olykor szóba is elegyedtünk, ahogyan ez gazdik között szokás, s így tudtam meg, hogy a kutyust pici korában kidobhatta valaki.

- Pár hetes lehetett, s az éhségtől kegyetlenül vonított a hóban. Igaz, neke mindig cicáim voltak, de nem vitt rá a lélek, hogy azt a csepp jószágot hagyjam elpusztulni, hát befogadtam – mesélte az asszony.

Ladynek (mert így nevezte kis kedvencét) ettől a perctől kezdve jóra fordult a sorsa. Együtt aludt, evett az új gazdasszonnyal, s békében eljátszott annak cicáival. A szeretet, a gondoskodás, no és persze a macskatársaság hatására maga is olyan szelíd és félénk lett, mint egy kiscica.

- A meglepetés akkor ért, amikor elvittem oltatni. – folytatta. – A doktor ugyanis felvilágosított, hogy Lady ősei pitbullok lehettek. Persze, elmagyarázta azt is, hogy ettől ne ijedjek meg, mert egyetlen kutya sem lesz csupán a génjei hatására vérengző harci kutya. Sőt ha most kerülne kiképző kezébe, az sem tudna már belőle vérebet faragni, hisz ehhez egész pici korától erre kellett volna tanítani.

Beszélgetésünk közben Lady pajkos kölyökként kergette a pillangókat. Játékba elegyedett az én szelíd kutyámmal, de mi tagadás, megijedt tőle, mikor az egy kicsit nagyobbat vakkantott. Annál jobban elcsodálkoztam, amikor a hölgy elmesélte, hogy pokollá vált az életük, amióta kiderült Lady fajtája.

- A szomszédaim naponta fenyegetőznek, hogy feljelentenek, vagy egyszerűen lelövik a kutyámat. Pedig saját szemükkel láthatják, hogy szerencsétlen még a légynek sem ártana, de mindig azt válaszolják, hogy a „pitbull az pitbull”. Pedig az állatorvos is kijött és elmagyarázta nekik, hogy ez nem így van.

Pár nappal később újra összefutottam a parton az asszonnyal.

Lady jókedvűen futkosott egy kis uszkárral, bár messziről látszott, hogy tart tőle.

- Milyen fajta kutya? – kérdezte ismerősömtől az uszkár gazdája.

- Pitbull… - felelte csaknem szemlesütve amaz.

A középkorú hölgy valósággal belesápadt a válaszba. Teátrális sikoly kíséretében ölbe kapta a kutyáját, és szitkokat szórva Lady gazdájára, elfutott. Ketten sem tudtuk megnyugtatni, ugyanis meg sem hallgatott.

Horváth Andrea: Társaink Isten házában

White Golden Book Kft.

Budapest, 2004.

 
  

Támogatóink-Partnereink

 EXPODOM

Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu