Frakk
 


A macskák réme

Frakk egy jól megtermett vizsla; szőre ragyog, mint a vörösréz kancsók, orra ugyan nem ragyog, de vörös az is. És ez az a vörös vizslaorr élénken mozogva szokott szimatolni.

Mindenre Károly bácsi miatt van szükség, aki önvédelemből szerezte be magának a kutyát. Addig ugyanis rendszeresen zsörtölődött feleségével, Irma nénivel amiatt, hogy elkényezteti a macskáit. Egészen addig Lukrécia, a fekete macska, és Szerénke, a fehér macska uralták az idős házaspár életét, elfoglalták a legjobb ülő-és fekvőhelyeket a lakásban, és kiszolgáltatták magukat. Nem csoda, ha Károly bácsi olyan kutyáról álmodozott, amelyik kordában tartja az elkényeztetett macskákat. Frakk megérkezésével valóban gyökeresen megváltozik a lusta Lukrécia és Szerénke élete.

A történetből először a rajzfilmváltozat készült el: az I. és a II. sorozat 1972-ben. A forgatókönyvet Bálint Ágnes írta, rendezte Macskássy Gyula (1912-1971), a magyar animációs filmgyártás megteremtője, a III. részt 1977-ben mutatták be, rendezte Imre István és Nagy Pál. A rajzokat az összetéveszthetetlen stílusú Várnai György (1921-1991) készítette mindegyik sorozatban.

A Frakk, a macskák réme (1973) és a Frakk és a foci (1979) című gyermekregényeket (akárcsak a filmepizódok forgatókönyveit) Bálint Ágnes írta, aki a magyar meseirodalomba és tévéfilmkínálatba számos más alkotással, köztük több figura (Kukori és Kotkoda, Mazsola) bevezetésével is beírta a nevét.

Revitzky Béla: Híres állatok lexikona

Athenaeum 2000 Kiadó

2002

 
  

Támogatóink-Partnereink

 Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu