Délutáni tanyalátogatás
 


A városi embernek talán érdemes lenne egy alkalommal körülnézni a kecskeméti tanyavilágba. A Menhely az Állatokért alapítvány munkatársainak már megszokott látvány, hiszen évek óta munkájuk része a nehéz sorban élők és állataik, a tanyasi kutyák segítése. Havonta több alkalommal osztanak húst az állatoknak.

Amikor megérkezünk az első helyszínre, a legkisebb, de leghangosabb kutyus fogad minket és figyelmezteti Gelencsér nénit, hogy idegenek érkeztek. A gazdi kaput nyit, ő gyorsan a lábához bújik, de azért rajtunk tartja a szemét. Izgatott, mert tudja, hogy itt előbb-utóbb ennivaló lesz, nem is akármilyen.

Az látszik, hogy nagy a szegénység, jól jön a segítség, viszont az állatok szeretete szinte sugárzik az idős néniből és ez szemmel láthatóan kölcsönös.

Amíg munkatársam hozzákezd a hús darabolásához és szétosztásához, kattintgatom a fényképezőgépet és mindenféle gondolat kavarog a fejembe.

Nézegetem a kutyákat, próbálok barátkozni velük, figyelem a reakcióikat.

Érdekes módon, ezek a kutyák, a gazdák, nem jártak kutyaiskolába. Nem tudnak parancsszavakra ülni, feküdni, lábnál sétálni, akadályokat ugrani és különböző produkciókat bemutatni, de két dolgot mindenképp ismernek. Azt, hogy a gazdi a falkavezér és a tanyát védeni kell. Nem gondolom, hogy a behívást külön tanították volna nekik, egyszerűen, ha híják őket, követik a gazdát. Mivel általában többen vannak, ezért a falkában szépen szocializáltak.

A városi kutyatartónak, mint jómagam is, egyből fölvetődik a kérdés, hogy akkor ők most kedvtelésből tartott kutyák, vagy sem.

Nyilván, nem lehet ilyen egyszerű módon összehasonlítani a lakásban és a tanyán élő kutyák nevelésével és tartásával kapcsolatos kérdéseket, de úgy érzem, talán az a legjobb megfogalmazás, hogy ők a tanyákon élő házi kedvencek, akik szintén feltétel nélkül szeretik a gazdit, közben védik a tanyát.

Amerre jártunk, lényegében mindenhol ezt tapasztaltuk. A kutyusok aranyosak, kedvesek, ha a gazdi megengedi.

Mivel munkatársamat már jól ismerik, örömmel fogadnak bennünket, mert tudják, hogy jönnek a finom falatok. Nincs szükség biztatásra, mindenki elvonul a saját zsákmányával és jóízűen habzsolja az ennivalót. Ezt követően jóllakottan pihenésre fogják a dolgot.

Végezetül, visszatérve a bevezetőhöz. Mérhetetlen szegénységet, ugyanakkor rendkívüli állatszeretet láttunk. Elég nehéz szavakba önteni, mert ezt látni és érzékelni kell. Ilyenkor az ember másként látja a világot.

Jóleső érzés volt találkozni ezekkel az emberekkel, a kutyusokkal és nem utolsó sorban az, hogy segíthettünk nekik.

A felvételeken az érzéseket láthatják.

 
 
 
 

Bővebben
 


Nézd meg a videó felvételt >>>

 
  

Támogatóink-Partnereink

 EXPODOM

Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu