Hacsiko
 


Hű japán kutya

Hacsiko saját pusztulásáig hű volt gazdájához, és emiatt szerzett hírnevet.
Hacsiko akita fajta vol, az ismert japán kutyafajta egyik példánya. Minden reggel elkísérte gazdáját a tokiói helyiérdekű vasút sibujai állomáshoz. Gazdáját, egy egyetemi tanárt, akadémiai munkája a városközpontba szólította, és délutánonként 17 órakor ért vissza a vonattal. Hű kutyája akkor már a peronon várta.

1925-ben a professzor munkaidőben szívinfarktus érte, azonnal meghalt, s így már nem szállhatott föl a Sibujába visszainduló vonatra. Hacsiko azonban, mint rendesen, ezen a délután is elzarándokolt az állomásra, leült a megszokott helyére, és várta a vonatot. Minden nap. És minden nap hiába. Tíz évig végezte Hacsiko ezt a rituálét – 1935-ben bekövetkezett haláláig. Ki tudná már megmondani, hogy vajon eközben minden alkalommal megszakadt-e a szíve, vagy csak egy nyomasztó kényszerről volt-e szó, vagy egyszerűen szerette a napirendet betartani?

A japán emberek nagy része számára Hacsiko az állhatatosság és hűség mintaképe. Különösen a gyerekek számára lett Hacsiko magatartása – a feljebbvalók iránti önzetlen lojalitás – utánzásra méltó példája. Halála után az időközben rendkívül népszerűvé vált kutyának szobrot állítottak – éppen ott, ahol tíz éven keresztül hiába várt.

Hacsiko hűsége és kitartása egyedinek látszik, pedig nem az. A mai napig vár egy vakvezető kutya a dél-spanyolországi Cadizban a „Puerta del Mar” kórház előtt, melyben gazdáját hét évvel ezelőtt egy szívinfarktus elvitte. Az első három évben állítólag egyáltalán nem lehetett elzavarni az őrhelyéről, későb kicsit bővítette őrhelyének sugarát, de mindig visszatért a kórház bejáratához. Canelónak (=sárga, fahéjszínű) nevezték el a kutyát. Amikor Canelót állatmenhelyre kellett vinni, a lakók 22.000 pezetát (kb. 35.000Ft-nak megfelelő összeget) fizettek, hogy visszahozhassák, beoltatták, és egy kutyaplakettre is összeadták a pénzt. Canelónak még nincs emlékműve; de a helybéliek már fontolgatják.

Reviczky Béla: Híres állatok lexikona

Athenaeum Kiadó 2000

2002

 
  

Támogatóink-Partnereink

 EXPODOM

Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu