Snoopy
 


Peanut (Fabatka)

Snoopy, a beagle (azaz „vadászkopó”) Charlie Brown kutyája, egyike a világhírű Penuts („Fabatkák”) képregény-sorozat főszereplőinek. Charles M. Schultz, aki a rajzolás mellett laikus prédikátorként is működött, 1947-ben képregényt jelentetett meg Li'l Folks címmel. Snoopy is ekkor mutatkozott be, bár ekkor még jobban hasonlított a kölyökkutyára, gömbölydedebb és életszerűbb volt. Akkor még kutyamódra is viselkedett.

A hatvanas évek óta fogalmazza meg gondolatatit buborékokban (hiszen eb lévén nem tud beszélni). Ez 1965ben, amikor filmvászonra került, komoly problémát jelentett, mert kommentárjait nem tudta elmondani. Emiatt azóta a filmekben néma szerepeket kap. 1970 óta kísérője is van, → Woodstock, a kismadár személyében.

Snoopy szívesen ráncigálja Linust, Charlie barátját a maga mögött húzott takarójánál fogva, és szívesen ad nyálas puszikat Lucynak, Linus nővérének. Kedvenc időtöltése a Valentin-napra kapott képeslapok számolgatása. Alapjellemvonásai a szerző szerint „sajátos ártatlanság egy csipetnyi egoizmussal”. Először naphosszat házának tetején feküdt, szájában a tálkájával, etetésre várva. Később kitágította kutyaéletének korlátait, és kutyaházát felszerelte légkondicionálóval, szerzett egy Van Gogh-ot is, amelyet egy tűzeset után egy Andrew Wyath-tal váltott föl. Snoopy életében nincs különbség álom és valóság között, szívesen tűnik fel például mint baseballsztár, vagy különféle vadállat, vagy berepülőpilóta az első világháborúban, aki Sopwith Cameljével legyőzi a Vörös Bárót (Red Baron; ebben az epizódban fel lehet ismerni a The Blue Max című angol film hatását), vagy világhírű eladó egy gyarmatáruüzletben, vagy regényíró, aki történetének elkezdésével küszködik.

Snoopy világűrbeli kalandjainak hatására a NASA a 60-as években egy Snoopy-emblémás jelvényt tett meg kitüntetésnek. 1969-ben az Apollo 10 legénysége Charlie Brownnak keresztelte azt az űrhajót, amely szállította őket, a holdjárművet pedig értelemszerűen Snoopynak nevezték.

Revitzky Béla: Híres állatok lexikona

Athenaeum Kiadó

2002

 
  

Támogatóink-Partnereink

 EXPODOM

Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu