Lassie
 


Hűség és bátorság

Gyönyörű, okos, kedves, önfeláldozó, hűséges, nyugalma határtalan, népszerű és örökre megállapodott a skót juhászkutyák névválasztási listájának első dobogóján: ő Lassie. Nincs még egy négylábú a világon, aki olyan hatalmas befolyással rendelkezne a film világában, mint Lassie. Ha kimondjuk a nevét, mindenki egyként gondol a nemes szépségű, bátor collie-ra. Ha pedig azt mondjuk, hogy "kutyás film", az emberek többségének ő fog eszébe jutni.

Miként is kezdődött el kis barátunk diadalútja? Eric Knight brit író, aki maga is tenyésztett skót juhászkutyákat, 1940-ben írta meg a Lassie hazatér című regényt. A történet szerint egy szegény család arra kényszerül, hogy gyermekük kedvenc skót juhászkutyáját egy gazdag hercegnek adja el. Lassie azonban annyira hű kis gazdájához, hogy nincs távolság, ahonnan ne találhatná meg a hazafelé vezető utat. A könyvnek a vártnál is nagyobb sikere lett. Az olvasók kortól és nemtől függetlenül falták a háborús időszakban mentsvárként szolgáló, megrázó mesét a hűségről és a bátorságról.

Papírról vászonra

Nem kellett sokat várni az első filmre sem, amely a regény alapján készülhetett el azonos címmel, s nem kisebb személyiség, mint Elizabeth Taylor kaphatta meg benne élete első komoly szerepét. A film még ma is igazi családi szórakozást nyújt, és példát nyújtott az állatokat felvonultató kalandfilmeknek is. Adott volt tehát, hogy két évvel később elkészítsék a folytatást is, így kerülhetett a mozikba 1945-ben a Lassie fia. Ettől kezdve pedig szinte futószalagról potyogtak az újabbnál újabb folytatások, s 1954-ben elkezdődött a húsz éven át uralkodó filmsorozat, amely később Emmy-díjat is kapott.

A '60-as évek végétől a televízió vette át a mozi szerepét - továbbra is hatalmas mennyiségű alkotást termelve. Kedvenc skótjuhászunk 1978-ban tért vissza Varázslatos Lassie címmel a nagy vászonra, majd legközelebb csak 1994-ben találkozhattunk vele újra a filmszínházban. A köztes időszakot gyengécske sorozatok és rajzfilmek töltötték ki. Már-már úgy tűnt, a filmtörténelem leghíresebb állatfigurája lassan eggyé válik a múlttal, amikor 2005-ben a britek újra feldolgozták az 1943-as Lassie hazatér-t, ezzel pedig újra feltámadt a Lassie-kultusz.

forrás: http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=3765

 
  

Támogatóink-Partnereink

 EXPODOM

Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu