Négylábú Barátaink védelme
 


A védőoltások fontossága

Kedvenceinkre rengeteg kórokozó leselkedik, melyek súlyos fertőző betegségeket, akár elhullást is okozhatnak. A legtöbb betegség ezek közül még akkor is nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyítható, ha az állat idejében szakszerű ellátásban részesül, ezért a fertőző betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb, gyakran az egyetlen lehetőség.
A megelőzést pedig a rendszeres védőoltások alkalmazása jelenti.
Az oltások elmulasztása miatt még mindig sok kutya betegszik meg és esik áldozatul a különböző kórokozóknak.
Az állatok vakcinázása a tulajdonos felelőssége, mivel a nem oltott kutyák a többi kutya számára is fertőzési forrást jelentenek.
A kölyökkutyák vakcinázásáról

A kölyökkutyák az anyaméhen belül, illetve az anyatejjel bizonyos mennyiségű ellenanyagot kapnak a szukától, amelyek a szuka immunizálásától is függően, általában a kölykök 6-8 hetes koráig a szervezetben keringve védik a kölyköket a fertőzésektől.
Ezeknek az ellenanyagoknak a jelenléte azonban egyúttal a védőoltás által kiváltandó hatást is károsan befolyásolja.
Emiatt az első oltás a kölykök 6-8 hetes korában esedékes, ilyenkorra ugyanis már jelentősen lecsökken az anyától kapott ellenanyagok szintje, ami egyúttal a kölykök fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyságát is jelenti.
A kölykök ebben az időszakban nem érintkezhetnek más kutyákkal, azaz nem szabad őket utcára levinni sétáltatni!
Az oltások adta védettség csak akkor teljes és megbízható, ha két hetes idő-1 közzel a szervezetet "emlékeztetjük" ismétlő oltásokkal, így a memóriasejte megfelelően rögzítik az immunitást. Ezért az utcai séták tilalma a 3. oltás után 1 héttel szűnik meg.
Általánosságban elmondható, hogy a fertőző betegségek első tünetei gyakran annyira jellegtelenek, hogy észrevétlenek maradnak a tulajdonos előtt, és mire a kutya már szemmel láthatóan megbetegedett, késő a segítség.
Ezért van kiemelkedő jelentősége a megelőzésnek, azaz a vakcinázással való védekezésnek.
Kötelező védőoltások

Veszettség: A veszettség nem csak a melegvérű állatok, hanem az ember életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegség. Közegészségügyi és állategészségügyi jelentősége miatt hatóságilag kötelező minden 3 hónapos életkort betöltő kutya veszettség elleni vakcinázása, egy éves kor alatt kétszeri, egykomponensű vakcina alkalmazását írják elő, az emlékeztető oltás évente egyszer kötelező 2004. január 1-létől az ebek féreghajtóval való kezelése is kötelezővé vált, szintén köz- és állategészségügyi indokból, a veszettség elleni éves oltásokkal egyidejűleg.
A feltétlenül javasolt védőoltások
Noha a védőoltásoknak köszönhetően napjainkra jelentősen visszaszorultak a korábban járványosan előforduló megbetegedések, a nem oltott állatok állandó fertőzési forrást jelentenek kedvenceink számára
A legtöbb fertőző betegség minden életkorban veszélyezteti kutyáink egészségét, de a fiatal állatok szervezete még sokkal érzékenyebb a magas lázra, illetve a hányás, hasmenés okozta következményes kiszáradásra.
A feltétlenül javasolt védőoltások: PARVOVIRUSOS BÉLGYULLADÁS  SZOPORNYICA RUBARTH-KÓR/FERTŐZŐ MÁJGYUL¬LADÁS  LEPTOSPIROSIS  CORONAVIRUSOS BÉLGYULLADÁS  KENNEL-KÓHÓGÉS, PARAINFLUENZA
Egyéb ajánlható védőoltások: MICROSPORIASIS  LYME-KOR  HERPESZVIRUS-FERTŐZÉS
Az oltásokat kiegészítő, egyéb rutinszerűen javasolt kezelések:
Féreghajtás: A kölyökkutyák gyakran már az anyaméhen belül, illetve a születést követő időszakban az anyatejjel, az anyakutya és az alomtest vérek bélsarából fertőződnek bélféreg-petékkel Ezért valamennyi kölyök kutyát potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni.
Az orsóférgek már a kölykök 5-6 hetes korában súlyos fertőzést okozhatnak A féreg-anyagcseretermékek a védőoltások hatékonyságát rontják Ezért célszerű legkésőbb a védőoltások megkezdésekor a féregtelenítést is megkezdeni Ideális esetben a kölyköket 2 hetes életkortól kezdve már az alomban féregtelenítik a szukával együtt A féregtelenítés a férgek szaporodási és fejlődési ciklusát figyelembe véve 2 hetes időközzel mindaddig ismétlendő, ameddig a bélsárban férgek vagy féregízek fellelhetők Fontos, hogy vemhesítendő anyakutyánkat is megfelelő hatóanyagú készítménnyel féregtelenítsük a vemhesítés előtt, illetve a vemhesség félidejében, valamint a várható ellés előtt 2 héttel.
A féregtelenítés a veszettség elleni oltásokkal egyidejűleg évente egyszer hatóságilag is kötelező, a felnőtt kutyák féreg hajtása azonban 3 havonta mindenképpen javasolt Az együtt tartott állatokat (kutyákat, macskákat) mindig célszerű egyidejű leg kezelni féreghajtóval Különböző szájon át beadható pasztákés tabletták állnak rendelkezésünkre.
A bélben élősködő különböző férgek az emberre is veszélyesek, az állatok simogatáskor bármikor kerülhetnek a kezünkre féregpeték Ennek kiemelt a jelentősége a gyermekeknél és az idős embereknél, (vagy legyengült immunrendszerrel rendelkezőknél) A férgek fejlődésük során a szervezetben vándorolva különböző szervi károsodásokat, allergiát, akár vakságot is okozhatnak.
Felnőtt kutyáink védőoltásairól

A kölyökkorban ismétlő oltásokkal kialakított védettség nem tart örökké Az évente ismételt un emlékeztető oltásokkal kell szinten tartanunk a szervezetben keringő ellenanyagok mennyiségét, ezáltal a szervezet immunrendszerét felfrissítve biztosíthatjuk kutyaink megfelelő ellenálló képességet egész évben
Az évente egyszeri oltás alkalmat arra is, hogy az állatorvos ellenőrizze az állat egészségi állapotát.

 
  

Támogatóink-Partnereink

 EXPODOM

Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu